Vliesvleugeligen (Bijen, Hommels, Wespen en Mieren)

Hymenoptera
Bijen
Hommels
Wespen
Mieren

Vliesvleugeligen


Bijen, Hommels, Wespen en Mieren behoren tot de orde van de Vliesvleugeligen (Hymenoptera). Ze hebben altijd twee paar vleugels en de voorvleugels zijn altijd groter dan de achtervleugels. Hiermee kan men ze onderscheiden van de geel-zwarte (zweef)vliegen die maar 2 zichtbare vleugels hebben.
Bijen, Hommels, Wespen en Mieren behoren tot de onderorde Apocrita, welke zich kenmerkt door de wespentaille of petiolus.

Bijen (Antophila): Je hebt heel veel soorten solitaire (wilde) bijen en enkele soorten sociale bijen die in groepen leven (zoals de honingbij).
Een voorbeeld van een solitaire bij is de Pluimvoetbij. Deze hebben pluimen aan hun poten. Die gebruiken ze om een nest te graven.
Bloedbijen zijn parasitaire solitaire bijen. Ze vervangen de eitjes van andere bijensoorten door hun eigen eitjes, die dan van de daar aanwezige nectar en stuifmeel profiteren. Ze zijn herkenbaar aan de roodzwarte kleur.

Hommels (Bombus): Hommels zijn sociale insecten, ze leven in kolonies met een koningin. De meest waargenomen Hommels in de duinen zijn de Aardhommel en Akkerhommel. Ook waargenomen zijn de Boomhommel en Weidehommel. Je ziet hommels op bijna alle soorten bloemen.

Plooivleugelwespen (Vespidae): Plooivleugelwespen danken de naam aan de geplooide vleugels, deze worden opgevouwen in rust waardoor het lijkt of de vleugels erg smal zijn. Onder de Plooivleugelwespen vallen de Gewone wesp, de Duitse wesp en de Europese Hoornaar.

Graafwespen (Crabronidae): De in de duinen veel geziene geel-zwarte Harkwesp is een Graafwesp. Harken slaat op het aanharken van het zand voor zijn nest. In tegenstelling tot de langsteelgraafwespen wordt er geen prooi bij de eitjes in het nest geplaatst.

Langsteelgraafwespen (Sphecidae): Deze rood-zwarte wespen zijn meestal sluipwespen die in de voortplantingstijd een Spin of Rups verdoven en in een hol begraven met een larve erbij.

Mieren: Mieren zijn sociale insecten en level in grote kolonies. Alleen de mannetjes en de koningin krijgen vleugels. Mieren stammen af van de graafwespen, en hebben daardoor ook nog de herkenbare smalle taille.

Eis/Bestuivers.nl: Hommels en Bijen

Wikipedia: Bijen, Hommels, Plooivleugelwespen, Graafwespen, Langsteelgraafwespen en Mieren